65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby
- tříletý učební obor
- zaměřený na kuchařské práce
- zakončený vydáním výučního listu
- výuka všeobecně-vzdělávacích předmětů probíhá v budově Komenského 10. Odborný výcvik je zajištěn smluvně na pracovištích školních jídelen základních škol, domova důchodců a restaurací. Je možné také využívat laboratorní kuchyně přímo v budově školy.
- přijímací zkoušky se budou konat pouze z praktické přípravy (čištění a krájení ovoce a zeleniny)
Uplatnění absolventa
- jako pracovníci zařazeni v závodech veřejného stravování, v teplé, studené kuchyni, ve výrobně salátů a lahůdek
- základní a jednoduché práce při výrobě a podávání jídel
- příprava a ošetřování základních druhů surovin a potravin
- výdej pokrmů, obsluha a úklid
Profil absolventa
- ovládá výrobu základního sortimentu jídel teplé a studené kuchyně
- dovede zvolit nejvhodnější technologické postupy s dodržením veškerých hygienických a bezpečnostních zásad a předpisů, zvolit vhodné nástroj. suroviny a pomůcky
- má vypěstovanou profesní etiku, umí jednat s lidmi a zvládá stresové situace běžné v jeho profesi
- umí provádět nejčastější hospodářské výpočty v profesi, vypočítat ekonomickou náročnost výroby pokrmů a jejich cenu
- umí pracovat s potravinovými normami